義遊工作「型」

2021年10-12月

本地機構特別工種體驗,探索未知的你,
遊歷不一樣嘅人生!

義遊項目新定義,體驗估你唔到嘅
「義」地生活!

你有幾耐無去過旅行啊?你係咪都好懷念喺旅途上,嗰個充滿勇氣同憧憬嘅自己?喺呢兩年裏面,我哋面對住各種挑戰同轉變。過往自由自在、可以盡情遊歷「義」地嘅日子,彷彿離我哋愈來愈遠...

喺呢段充滿住不確定同迷茫嘅日子,與其無了期地「等開關」、遙望未知幾時先可以出發嘅旅程... 不如就等我哋一齊將義遊項目重新定義,一齊搵返慢慢被環境消磨緊嘅熱情同勇氣,遊歷不一樣嘅人生!

參與義遊工作「型」,你可以:

  • 體驗各種本地及跨文化神秘工種,帶你進入可能一生都未體驗過嘅生活
  • 參與60小時本地特別工種體驗, 成為更有故事、擁有更豐富經歷嘅你!
  • 認識社區裏面各路嘅奇人「義」士,連結充滿熱誠同膽量嘅隱世高人!

Drag to resize

完成60小時體驗嘅參加者,仲可以得到:

  • 由義遊同夥伴機構聯合發出嘅證書,以及喺LinkedIn 平台上嘅相關技能認證,升級你嘅人生同工作履歷!
  • 服務津貼:現金港幣 3,000,以答謝你付出嘅努力、同埋願意發揮專長回饋社區嘅精神
  • 義遊「國際工作營」$1,000 折扣券,俾你可以俾你可以於不久嘅將來參與義遊海外項目

首輪截止日期:9月15日(三) 中午12:00

(A)客棧體驗策劃師

在旅行的途上,Hostel隨了是讓人休息和寄宿的地方、更是不同旅人和故事交匯的中心點! 在這項工作「型」體驗中,你將有機會為「麻雀客棧」的客人設計獨一無二的體驗,讓更多人可再次經歷旅途中的未知和興奮!

(B) 廣東話保育員

「廣東話」對於你嚟講有無咩意義呢?身為香港嘅一份子,我哋絕對有責任令更多唔同族裔嘅朋友認識同承傳「廣東話」---- 呢個代表我哋嘅語言!參與「冚唪唥」工作「型」體驗,保育廣東話文化!

Drag to resize

(C) 3D打印珊瑚
保育員

有無諗過原來3D Printing同珊瑚保育都有好密切嘅關係?喺呢個工作「型」體驗裡面,你將有機會同本地初創archiREEF一齊利用3D打印技術,人工製作陶土「珊瑚礁盤」,俾珊瑚可以依附表面生長,吸引魚類棲息!

 (D) 見習探索者

你係咪都好懷念旅行時未探索知嘅期待同興奮?喺呢個工作「型」體驗裡面,你將有機會去到ICE 籌辦每月唔同國家主題嘅「Explorer's Month」活動,將唔同國家嘅文化帶俾同樣希望探索世界嘅朋友!

Drag to resize

(E) 佛系青年大師

正所謂「佛都有火」,到底佛教可以點樣喺工作裡面搵到屬於自己嘅熱誠同埋「火」?喺呢個工作「型」體驗裡面,你將有機會去到至型嘅青年機構「青一釋」,同佢哋一齊探索推廣佛教文化嘅新玩法!

(F) 族裔美饌
探索師

喺香港居住咗超過20個唔同族裔嘅人,而唔同族裔嘅食物文化、你能夠又了解幾多呢?

Drag to resize

(G) 有機農場
變革者

農青們,召集!喺呢個工作「型」體驗裡面,你有機會去到本地知名度/媒體曝光率至高嘅農場「歐羅有機農場」體驗新時代下嘅農夫生活,用創新方式令更多人認識同支持本地農業!

 (H) 梅窩菜菜子

「梅窩菜菜子」係大嶼山第一個結合本地社區、支持梅窩農夫嘅社會實踐計畫。參與「土地教育基金」嘅工作「型」體驗,你會有機會成為「梅窩菜菜子」嘅一分子,體驗不一樣嘅梅窩生活!

Drag to resize

(I) 見習非洲
文化族長

Jumbo!講起非洲文化,你第一樣諗到嘅係咩呢?係節拍強勁嘅非洲鼓、充滿風味嘅非洲菜色、定係唔同部落嘅文化呢?喺呢個工作「型」體驗裡面,你將有機會去到Africa Center Hong Kong,同唔同族裔嘅朋友一齊透過唔同活動宣傳非洲文化!

(J) 見習生死官

死亡嘅感覺到底係點樣?你又準備好迎接死亡未呢?喺呢個工作「型」體驗裡面,你將有機會支援本地青年機構HOBBYHK推動生死教育,帶領唔同人遊歷於生死歷程之間!

Drag to resize

(K) 表達藝術
同行者

表達藝術治療是一種融合視覺藝術、音樂、戲劇、舞動及文字創作等藝術媒介的心理治療模式。 在是次工作參與當中,你將會協助籌備及有機會體驗如何透過表達藝術與人連繫和互動。同時感受藝術在自身可發揮的力量!

(L) 見習家居
策劃師

你有無試過為其他人設計/改造佢哋嘅屋企呢?喺呢個工作「型」體驗裡面,你將有機會聯同「多磨建社 DOMAT」一齊改造劏房家庭嘅生活條件,一齊喺有限空間裹面遊歷生命改變!

過往參加者感受

除了工作...更有成長....

“ 當時我覺得好迷惘, 沒有辦公室經驗的我, 就像一張白紙,我能否轉型?我會否比其他同齡比下去? 有老闆會給我機會嗎?  計劃後的我, 在辦公室目睹每一位同事都臥虎藏龍, 我靜靜地從中偷師, 學了很多新的技能及處理人際關係的小秘笈。 這個計劃令我大開眼戒, 豐富了我的履歷, 是我人生的一個新篇章!  ”

Karen Lai Gar Ling
夥伴機構:Hong Kong Free Tours

“我於MakerBay的是大得著是創客思維和實作的技巧。構為員工三維打印等機提供免費的入門課程,我學習到新的創客技巧,例如縫紉、木工、雷射打印等。有一段時間,我協助教材的製作,也讓我增加了很多對手作的認識。我覺得更為重要是思維方面,例如我以前從沒想過自己去動手做去設計,又話沒想過,原來工作也有那麼多可能性,那麼自由和創新。”

Ruby Tam
夥伴機構:MakerBay

想揾特別嘅工作體驗?
立即申請【義地工作「型」】等特別工作體驗揾返你!